برخی مدیران و کارشناسان بروز حوادث شکستگی خطوط لوله را امری طبیعی می دانند. مانند حادثه شکستگی خط لوله انتقال آب سد طالقان به تهران در محدوده کمالشهر کرج که سال 1389 رخ داد. خلاصه خبر به شرح زیر است:
«علی اصغری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این شکستگی حدود ساعت هفت صبح امروز در خط لوله 1800 میلیمتری انتقال آب سد طالقان به تهران در "کمالشهر" کرج رخ داد. وی خاطرنشان کرد: ماموران سازمان آب منطقه ای تهران در مدت دو ساعت این شکستگی را مهار کردند. وی گفت: حداکثر ظرفیت انتقال آب از این خط پنج متر مکعب در ثانیه است. اصغری اضافه کرد: علت دو حادثه شکستگی این خط لوله در مناطق رجایی شهر و کمالشهر کرج در دست بررسی است. خط انتقال آب سد طالقان به تهران هفته گذشته در منطقه رجایی شهر کرج نیز دچار شکستگی شد و خساراتی به بار آورد. وی گفت: این حادثه در زمره حوادثی که اغلب در خطوط لولههای آب رخ می دهد و دور از انتظار نیست. وی افزود: بر اثر شکستگی این لوله سیلاب در منطقه کمالشهر جاری شد و کارخانه رباط ماشین و دو دستگاه خودرو سواری دچار آبگرفتگی شدند. اصغری اظهار داشت: اکنون کارشناسان در حال بررسی میزان هدروری آب و خسارات وارده هستند. وی افزود: در مهار این حادثه شرکت آب منطقه ای استان تهران، شهرداری منطقه کمالشهر، نیروهای امدادی آتش نشانی، هلال احمر و نیروی انتظامی همکاری داشتند.»
همانطور که در متن خبر آمده کارشناس و مسئول مربوطه بروز حادثه در خطوط لوله آب را طبیعی دانسته و دور از انتظار فرض نکرده است. درحالیکه طی بررسیهای فنی به عمل آمده توسط کارشناسان این شرکت مهندسی بر روی خط انتقال آب سد طالقان به تهران، مشخص گردید علت بروز حادثه بسته شدن ناگهانی شیر قطع و وصل در انتهای مسیر خط انتقال و بروز پدیده ضربه قوچ در طول مسیر بوده به طوریکه فشار در محل ترکیدگی لوله به بالای 40 بار رسیده درحالیکه تحمل لوله 16 بار بوده و از محل جوشکاری، لوله ترکیده است. این بدان معناست که اگر محاسبات ضربه قوچ به دقت صورت میگرفت و تمهیدات لازم در محل وجود حداکثر فشار وجود داشت و شیر انتهای خط نیز براساس نتایج محاسبات ضربه قوچ انتخاب میشد، این حادثه به این شکل رخ نمیداد. درواقع بروز حادثه در خط انتقال امری طبیعی و عادی نیست و نشانه عدم رعایت اصول فنی و مهندسی میباشد که یکی از مهمترین آنها بررسی پدیده ضربه قوچ است.
بروز حوادث اینچنینی در خطوط انتقال سیالات بخصوص آب و خسارات بعضاً قابل توجه آنها به تنهایی نشان دهنده اهمیت بررسی و توجه به پدیده ضربه قوچ میباشد که بایستی توسط کارشناسان خبره و با تجربه براساس آخرین استانداردها و متدهای موجود مورد بررسی قرارگیرد.
برای مطالعه ادامه مطلب میتوانید مقالات زیر را دانلود نموده و نظرات خود را با ما درمیان بگذارید.....