در ایران به دلیل تکرار بحران های طبیعی، مفهوم بحران در نخستین مراحل تداعی گر؛ زلزله، سیل و ... است این در حالی است که یکی از بحرانی ترین مسائل دنیای کنونی بحران اقتصادی است.
هر واژهای جدا از تعریف و توصیف لغوی خود، دارای معانی و بار فرهنگی مخصوصی است ؛ بحران نیز یکی از واژگانی است که در لغت به معنای آشفتگی و تغییر حالت ناگهانی است. اما به صراحت می توان گفت این واژه، برای هر فردی می تواند تداعی گر مفهوم خاصی باشد . در ایران به دلیل تکرار بحران های طبیعی، مفهوم بحران در نخستین مراحل تداعی گر؛ زلزله، سیل و … است این در حالی است که یکی از بحرانی ترین مسائل دنیای کنونی بحران اقتصادی است.
بنابراین هر کس میتواند تعبیر و تفسیرهای مختلفی از بحران داشته باشد. یکی از موضوعاتی که در سالهای اخیر تبدیل به بحران شده است موضوع آب است. آب مایه حیات است؛ اگر از آن به صورت معقول استفاده شود در برگیرنده رفاه، سلامتی و فراوانی برای همه ساکنان زمین خواهد بود. مدیریت بد و خارج از کنترل آب باعث فقر، بیماری، سیل، تخریب محیط زیست و … خواهد شد . تمامی این ها در حالی است که در بین منابع طبیعی آب بحرانی ترین است. به یاد داشته باشیم که در دنیای امروز حدود 300 میلیون نفر در مکان هایی زندگی می کنند که شدیدا با مشکل کمبود آب مواجه هستند و انتظار می رود این رقم به 3 میلیارد نفر در سال 2025 برسد.
در دنیای امروز عرصه ای ظهور گشته که هر کشوری به سوی توسعه پایدار گام بر میدارد، کشورمان نیز در حال طی نمودن این مسیر است ولی با کمبود آب که مهم ترین محدویت ایجاد توسعه پایدار است نیز، مواجه می باشد. یکی از مهم ترین مصارف آب شهری، آبیاری فضاهای سبز است. حدود یک سوم آب شهری صرف آبیاری فضاهای سبز می شود و از سوی دیگر 99 درصد فاضلاب را آب تشکیل می دهد. سهم هر ایرانی در حال حاضر از آب های شیرین حدودا 2000 متر مکعب می باشد که با روند فعلی ازدیاد جمعیت و محدودیت منابع آبی پیش بینی می شود در 20 سال آینده به 1400 مترمکعب برسد و با توجه به سرانه مصرفی برای کشاورزی،شرب و صنعت تنها 70 درصد آن در آینده در دسترس خواهد بود و بر همین اساس می توان گفت کمبود آب یکی از اساسی ترین چالش های توسعه پایدار در سال های آتی خواهد بود. اما آیا می توان از مزایای وجود فضاهای سبز در هر مکانی چشم پوشی نمود؟
برای بهبود شرایط زندگی در شهرهای پر جمعیت توجه به فضای سبز از اهمیت بالایی برخوردار است . پارک ها و فضاهای سبز در زمینه های مختلف موثر هستند. این فضاها در مواردی همچون تمیز کردن هوا، ایجاد زیبایی بصری، آرامش فکری، تعدیل درجه حرارات و … موثر هستند . یکی از راه های غلبه بر کمبود آب استفاده مجدد از فاضلاب است نیاز به تصفیه فاضلاب با توجه به افزایش جمعیت شهری و نیاز به آب در صنایع مختلف رو به رشد است.
علاوه بر این، عدم آگاهی و نبود آموزش های عمومی در خصوص استفاده صحیح از آب، این مهم را مورد غفلت قرار داده است. مسئولین و مردم نسبت به کمبود آب و بحران های حاصل از آن به اندازه کافی شنیده اند اما این که هر یک از این بحران ها را چگونه میتوان مدیریت نمود هنوز در عرصه سرگردانی است. بر همین اساس بایستی برای بحران آب این مایه حیات و این شاه کلید توسعه پایدار تدبیری اندیشید.